Friday 16 November 2007

Fackförening med kreativ medistrategi 2

Jag har tidigare skrivit om Writers' Guild of Americas strejk. Deras kortfilmer på YouTube sprids mycket, mycket snabbt. Kanske inte så konstigt, eftersom personerna bakom är människor som i vanliga fall skriver skämt till tv-shower som The Daily Show, The Tonight Show, The Late Show och sådana.

Alltså kommer här Not the Daily Show:

Tuesday 13 November 2007

Danskt drama: sitter Fogh kvar?


Ikväll sitter jag naturligtvis klistrad framför den danska valvakan. I en exit poll är det borgerlig majoritet, men med dansk folkeparti-hatande ny alliance som vägmästare. Det kan alltså gå hur som helst. Kvällens ord: dronningerunde.

Födande kvinna röstade i ambulans

Det är val till Folketinget i Danmark idag. Politiken rapporterar om en kvinna på väg till förlossningen som övertalade ambulanspersonalen att ta en sväng förbi vallokalen först.

Sånt gör mig glad.

Web 2.0: Access denied

Användningen av sociala medier och användargenererat innehåll (kan man säga så?), alltså bloggar, YouTube, Wiki and the like, är kanske ännu viktigare för det demokratiska samtalet i länder utan stabila parlamentariska demokratiska styrelseskick, garanterad yttrandefrihet etc. Medborgarjournalistik har liksom en annan innebörd när man kan hamna i fängelse för det.

Sami Ben Gharbia, holländsk-tunisisk bloggare och "Advocacy Director" på Global Voices, presenterar i en bloggpost sin ambitiösa kartläggning över hur Web 2.0-tjänster censureras runt om i världen: Access Denied Map. Kartan är interaktiv och fungerar också som en wiki. Viktigt, ambitiöst och bra.

Thursday 8 November 2007

Fackförening med kreativ mediestrategi

Writer's Guild of America genomför nu en av förklarliga skäl ytterst uppmärksammad strejk (ingen Letterman, inga Desperate Housewives, no nothing). Också av förklarliga skäl har de vissa insikter i storytelling. Via sin YouTube-kanal sprider de kortfilmer med deras budskap. Några av filmerna har fått över 100 000 visningar. Som den här till exempel:



Naturligtvis har de en blogg: United Hollywood.

Tuesday 6 November 2007

Brogatan 20.26





Jag har börjat testa med att mobilblogga. Brogatan, som jag besökte tillsammans med Gabriel, är en fantastisk restaurang med en större och mer varierad barmeny än vad vanliga restauranger kan erbjuda på sin "riktiga" meny. På bilden syns den rättvisemärkta palmnötsöl som vi testade från barens rikhaltiga eko/fair trade-sortiment. Jag vet inte hur palmnötter ska smaka, men det här påminde ganska mycket om belgisk trappistöl.

PS: Jag har kritiserat vissa andra mobilbloggar tidigare, men jag ska försöka hålla huvudet högt.
ds

Jag om Ungdomshuset och kravaller

Jag skriver i studenttidningen Lundagård en del. I oktobernumret skrev jag ett reportage om demonstrationerna och rörelsen kring Ungdomshuset i Köpenhamn (och om hur det känns att bli tårgasad). Läs gärna:

Ett spel för medierna?
Varför inte i Sverige?
Elias Björns extended bildreportage Kärlek och uppror

Monday 5 November 2007

Forskning om sociala nätverk

Journal of Computer-Mediated Communication gör ett temanummer om sociala nätverk (Facebook, MySpace, Lunarstorm and the likes).

danah boyd, doktorand i sociologi på School of Information vid Berkeley, som väl i Sverige mest är känd för en "bloggessä" om klassklyftor på nätet (i USA hänger arbetarklassungdomar på MySpace och medelklassungdomar på Facebook) bidrar - tillsammans med Nicole Ellison - med en introducerande artikel om sociala nätverk: "Social Network Sites: Definition, History and Scholarship". Artikeln är trots sina begränsningar ett litet pionjärverk och ger förutom en historik över framväxten av sociala nätverk från Six Degrees, som startades 1997 och lades ner 2000, till öppnandet av Facebook för alla användare 2006.

Mest intressant är kanske översikten av existerande forskning (på engelska) om sociala nätverk.

Det är kort och knapphändigt, men det är en bra början och en bra introduktion för dem som är intresserade av att borra djupare i fenomenet.

Thursday 1 November 2007

Internets historia på fem minuter

Behöver vi veta mer än så här: