Tuesday, 28 October 2008

Intervjuad i Kristianstadsbladet

I dagens Kristianstadsbladet intervjuar David Hylander mig om YouTube och det amerikanska presidentvalet:


- Ingen som vill vinna ett val kommer att kunna ignorera kanaler som Youtube, säger Nils Gustafsson, doktorand i statsvetenskap på Lunds universitet.

Han forskar i hur sociala webbmedier som Youtube påverkar politiken. I årets amerikanska valrörelse har de haft en tydlig effekt. Var tredje amerikansk väljare har sett en kampanjfilm på nätet, och McCain-kampanjen har till och med producerat reklamfilmer exklusivt för webben i ett försök att ta igen Obamas försprång.

Webbvideoklippen når inte lika många människor som de traditionella tv-annonserna. Däremot erbjuder de ett nytt sätt att sprida ett budskap. Principen är enkel: När man ser ett klipp man gillar delar man med sig av det till sina bekanta, till exempel genom att lägga upp det på sin blogg eller sin Facebook-sida. Kompisarna ser också klippet, gillar det och sprider det vidare. I vissa fall uppstår en snöbollseffekt, och plötsligt har miljontals människor sett ett videoklipp utan att någon betalat en krona för att marknadsföra det.

Fenomenet utnyttjas redan inom reklambranschen, och börjar spela en roll även inom politiken, tror Nils Gustafsson.

Uppdatering: Nu även i Hallands Nyheter.

2 comments:

Ämli said...

Hej. Jag har en fråga till dig som jag hoppas du kan besvara. Vad kan man få för jobb om man studerar statsvetenskap på högskola/universitet? Det verkar väldigt intressant eftersom jag tycker politik och sådant är jättekul.

Nils said...

Den klassiska karriärvägen är ju inom offentlig förvaltning: Regeringskansliet, kommunförvaltningar, statliga myndigheter. Jag har gamla kursare som jobbar på många olika ställen.

Att vara diplomat eller jobba på SIDA eller andra biståndsorganisationer är väldigt populärt.

Journalister och partipolitiskt aktiva brukar också ha läst statsvetenskap. En annan grej som man inte pratar så mycket om är det privata näringslivet, som på rutin brukar anställa ingenjörer och ekonomer som tjänstemän men som lika gärna hade kunnat välja statsvetare. Det finns också privata utrednings- och marknadsundersökningsföretag som kan ha nytta av statsvetare.

Annars kan man ju alltid starta eget.

Hoppas du fick nån hjälp av det!