Friday, 21 September 2007

Don't tase me, bro!

Under ett tal som John Kerry höll för studenter vid University of Florida i måndags, fick han några frågor av en efterhand allt mer upphetsad manlig student vid namn Andrew Meyer. Meyer frågade bland annat Kerry varför han så lätt hade förklarat sig besegrad vid presidentvalet 2004 trots anklagelser om valfusk, och om Kerry var medlem av samma hemliga sällskap som George W Bush.

Polis ingrep då och förde bort den skrikande Meyer. Eftersom Meyer inte lugnade ner sig hotade poliserna med att ge honom en elchock, vilket fick Meyer att vråla följande redan klassiska fras: "Don't tase me, bro!" (Ge mig ingen elchock, kompis!)

Det hela filmades av minst ett halvdussin personer, som omedelbart lade ut sitt material på YouTube.

Storyn har spridits med blixtens hastighet under veckan och kommenteras flitigt i hela världen. Frasen "Don't tase me, bro!" är den tionde mest googlade den här veckan, originalvideon på YouTube har fått över 40 000 kommentarer och nästan 3 miljoner tittare, amerikansk mainstream media har kommentarat händelsen som galna hela veckan och det trycks redan T-shirts och bildekaler.

Läs om hela storyn här hos Michelle Malkin, läs här om hur man tolkar händelsen i Kina, och läs här om vad Wired Magazines bloggare har att säga om hur en lokal händelse kan bli en global popkulturell ikon på några timmar. I Sverige verkar det vara tyst än så länge. Jag tippar att DN kultur gör en grej på det om en månad.

Se videon:

2 comments:

Olof said...

Intressant post. Jag funderar på skillnaden på denna händelsen och tex denna:

http://www.youtube.com/watch?v=a_sJAKq799s
(polis angriper 1 maj demo i LA 2007. OBS! från Fox News)

Vit, universitetsstuderande man som för fram en viktigt, om än tam, kritik av fd presidentkandidat.

En arbetarrörelse, svårt sagad efter och gång på gång krossad efter årtionden av statlig repression, attackeras på öppen gata.

Vad blir en global nyhet, vad blir en notis i obskyrmedia? Det är en billigt poäng, jag vet, men det är värt att upprepa den, gång på gång.

Nils said...

Håller med, och lite pikant när polisen ger sig på Fox News med batonger. Påminner om det gamla skämtet med kravallpolisen och den gamla tanten: "Men snälla konstapeln, jag är antikommunist!" "Jag bryr mig inte om vilken sorts kommunist du är, du ska ha på flabben ändå!"