I dagens Kristianstadsbladet intervjuar David Hylander mig om YouTube och det amerikanska presidentvalet:
- Ingen som vill vinna ett val kommer att kunna ignorera kanaler som Youtube, säger Nils Gustafsson, doktorand i statsvetenskap på Lunds universitet.
Han forskar i hur sociala webbmedier som Youtube påverkar politiken. I årets amerikanska valrörelse har de haft en tydlig effekt. Var tredje amerikansk väljare har sett en kampanjfilm på nätet, och McCain-kampanjen har till och med producerat reklamfilmer exklusivt för webben i ett försök att ta igen Obamas försprång.
Webbvideoklippen når inte lika många människor som de traditionella tv-annonserna. Däremot erbjuder de ett nytt sätt att sprida ett budskap. Principen är enkel: När man ser ett klipp man gillar delar man med sig av det till sina bekanta, till exempel genom att lägga upp det på sin blogg eller sin Facebook-sida. Kompisarna ser också klippet, gillar det och sprider det vidare. I vissa fall uppstår en snöbollseffekt, och plötsligt har miljontals människor sett ett videoklipp utan att någon betalat en krona för att marknadsföra det.
Fenomenet utnyttjas redan inom reklambranschen, och börjar spela en roll även inom politiken, tror Nils Gustafsson.
Uppdatering: Nu även i Hallands Nyheter.
Rising Voices: Listening to the world on its own terms
47 minutes ago